Список форумов Форум @ BelAstro.Net Форум @ BelAstro.Net
Форум белорусской любительской астрономической сети

FAQFAQ   ПоискПоиск   ПользователиПользователи   ГруппыГруппы   Администрация форумаАдминистрация форума   РегистрацияРегистрация 
 ПрофильПрофиль   Войти и проверить личные сообщенияВойти и проверить личные сообщения   ВходВход 
Мужчины умеют ненавидеть, женщины - только испытывать отвращение. Последнее гораздо страшнее. /А. Ренье/

Астранамічныя назіранні: першыя крокі.

зарегистрированных: 0, скрытых: 0 и гостей: 1
Зарегистрированные пользователи: Нет
На страницу Пред.  1, 2, 3
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Форум @ BelAstro.Net -> Астрономические наблюдения
Предыдущая тема :: Следующая тема  
Автор Сообщение
Лявон
ЛА

Благодарности: 0

Добавлено: Сб Мар 05, 2011 04:05    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Сёння назіраў з 12:20 да 01:58. Прыкладна, у 01:40 на поўдні, ніжэй Сатурна бачыў не ў тэлескоп падзенне метыярыта ў атмасферы, гарэў моцна, прыгожа і быў даволі блізка -- такое ўражанне, як быццам праляцеў над хатаю.

Тым не меньш, удалым сённяшняе назіранне назваць не магу. Неба раз-пораз зацягвалася лёгкімі аблокамі, і зоркі рабіліся замглёныя. Здараліся спохапы ветру, якія выклікалі вібрацыю тэлескопа.Злавіў у тэлескоп Сатурн, а тады згубіў, і больш навесціся не атрымалася; сёння я наводзіўся па новай методзе: памалу намацваю-адкалупваю ісціну, якае недзе побач -- маю на ўвазе мой любімы занятак паводле палярнае наладкі, які цалкам авалодаў думкаю і бурліва развівае яе ў напрамку супастаўлення нябёснае стэрэёметрыі з механічнымі выкрутасамі мантыроўкі. У давяршэнне да ўсяго выявіўся хіб у трыногу -- бронзавая ўтулка ў пластмасавым хамуце, што фіксуе ножку, трохі выйшла ўверх і не дазваляе шрубу закручвацца да канца, а таму канструкцыя не заціскаецца належным чынам (ножка ўсяго часу выязджае). Рамантаваць буду заўтра, каб ноччу не грукаць у хаце. Можа хто-небудзь сутыкаўся з падобным: як гэтая ўтулка там мацуецца? -- яе лепш закруціць ці загнаць малатком?

Лявон, дзякуй за падрабязную інструкцыю, але пакуль такія маніпуляцыі для мяне занадта складаныя. Задачу сабе стаўлю больш сціплую: для пачатку дасягнуць хаця бы прыблізнае настройкі, як гэта раіць інструкцыя -- проста, праз тое, што справа гэтая ў мяне новая і незвычайная, ёсць пэўныя праблемы з разуменнем ейнае логікі; логіку пакуль што я адужаў не да канца, але сам працэс мне падабаецца :).
Лявон сейчас оффлайн  Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Модератор Sidewinder
hv
Модератор

Благодарности: 227

Добавлено: Сб Мар 05, 2011 10:33    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Насчет бронзовых втулок - была у меня такая проблема. Сколько я не заливал их супер-клеем - со временем всё равно вылазили. Помогла холодная пластмассовая сварка. Сейчас всё нормально, держится. Но винты до упора стараюсь не закручивать.

пс. Молоток не поможет, imho

www.visual.belastro.net
Прокат телескопов
Sidewinder сейчас оффлайн  Посмотреть профиль Отправить личное сообщение [hidden]
Лявон
ЛА

Добавлено: Сб Мар 05, 2011 17:23    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Гэта я на марозе перастараўся. Мяркую, пластычныя ўласцівасці пластмасы на марозе змяншаюцца, матэрыял робіцца больш крохкі. Памятаецца, неяк ноччу мая крэпкая фізічная моц перамагла кволы розум: пры зацісканні ножкі да ўпору штось хрумснула... Дык цяпер высветляецца, вось што было.

Сёння агледзеў паломку: бачна расколіна ў гняздзе, дзе мацуецца ўтулка. Крыху запрэсаваў затычку шрупцынгаю, але да канца не заганяў, бо ідзе яна з прытугам, клініць. На першы раз крыху паслужыць, а потым штосьці прыдумаю.

Sidewinder, скажыце, калі вы ставілі ўтулку на халодную зварку, вы свідравалі пад яе гняздо? У мяне, лічу, простым шляхам запхнць назад яе будзе праблематычна, бо пры запрэсоўцы расколіна ў пластмасе пашыраецца. Як адзін з варыянтаў паспрабую нагрэць канструкцыю фенам, а потым запрэсаваць... Зрэшты зрабіць новую заціскачку таксама не складана...
Модератор Sidewinder
hv
Модератор

Добавлено: Сб Мар 05, 2011 19:40    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Одно отверстие расширено - расплавлено паяльником, и залито эпоксидкой. Второе оставалось как есть, только заливал я туда супер-клей "Момент-гель" за 4000 руб., а сверху залепил сваркой, так, чтобы не вылазила втулка.
www.visual.belastro.net
Прокат телескопов
Sidewinder сейчас оффлайн  Посмотреть профиль Отправить личное сообщение [hidden]
Модератор Sidewinder
hv
Модератор

Добавлено: Сб Мар 05, 2011 19:42    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Если поеду в планетарий сегодня - сфотографирую.
www.visual.belastro.net
Прокат телескопов
Модератор Sidewinder
hv
Модератор

Добавлено: Сб Мар 05, 2011 22:05    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Вот как приклеены (прилеплены) винты на треноге.

CIMG8307.jpg
 Описание:
 Размер файла:  96.96 KB
 Просмотрено:  13266 раз(а)
CIMG8307.jpg

CIMG8308.jpg
 Описание:
 Размер файла:  87.17 KB
 Просмотрено:  13266 раз(а)
CIMG8308.jpg

CIMG8309.jpg
 Описание:
 Размер файла:  97.99 KB
 Просмотрено:  13267 раз(а)
CIMG8309.jpg

www.visual.belastro.net
Прокат телескопов
Лявон
ЛА

Добавлено: Пн Мар 07, 2011 02:07    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Зрабіў невялікі рамонт. Здымкі дадаю. Спачатку паспрабаваў нагрэць фенам гняздо і ўтулку ды ўплавіць яе -- справа атрымалася марная: пластмасавае мацаванне крыху дэфармавалася, утулка дастаецца пры зусім невялікіх намаганнях.

Тады пашырыў гняздо праз свідраванне. Пасадзіў утулку на клей (нейкі смярдзючы, і выедае вочы -- мабыць, на поліўрэтанавай аснове). Казаць пра нейкі вынік рана; закручу шруб заўтра -- няхай за ноч добра возьмецца клей; можа стацца так, што шруб яшчэ і не пойдзе, бо ўтулку ставіў з пэўным прытугам.

Увогуле, мне гэтыя заціскальнікі адразу не спадабаліся, хаця выглядаюць эфектна. Калі патрапіць на вочы прыдатны металёвы профіль, адразу ж замяню заціскальнікі на самаробныя.

Для форуму Беластранэт_20110307.jpg
 Описание:
Так выглядае паломка: утулка выйшла з гнязда.
 Размер файла:  23.22 KB
 Просмотрено:  13247 раз(а)
Для форуму Беластранэт_20110307.jpg
Так выглядае паломка: утулка выйшла з гнязда. »»»

Для форуму Беластранэт_20110307_02.jpg
 Описание:
Спроба ўплавіць утулку з дапамогаю фена.
 Размер файла:  34.4 KB
Для форуму Беластранэт_20110307_02.jpg
Спроба ўплавіць утулку з дапамогаю фена. »»»

Для форуму Беластранэт_20110307_03.jpg
 Описание:
Гняздо разсвідраваў, пасадзіў утулку на клей. Дзеля гэтага зняў ножку, падклаў пад канструкцыю газету, каб выпадкова не прыляпіўся пластмасавы корпус заціскальніка да алюміневага профілю.
 Размер файла:  42.25 KB
Для форуму Беластранэт_20110307_03.jpg
Гняздо разсвідраваў, пасадзіў утулку на клей. Дзеля гэтага зняў ножку, падклаў пад канструкцыю газету, каб выпадкова не прыляпіўся пластмасавы корпус заціскальніка да алюміневага профілю. »»»

Для форуму Беластранэт_20110307_04.jpg
 Описание:
Выгляд пасля пасадкі ўтулкі ў гняздо.
 Размер файла:  54.64 KB
Для форуму Беластранэт_20110307_04.jpg
Выгляд пасля пасадкі ўтулкі ў гняздо. »»»

Модератор Sidewinder
hv
Модератор

Добавлено: Пн Мар 07, 2011 15:37    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Ну будем надеяться, что не подведет;)
www.visual.belastro.net
Прокат телескопов
Лявон
ЛА

Добавлено: Пн Мар 07, 2011 16:45    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Выбачаюся за апіску: клей, што выкарыстоўваў я, хутчэй за ўсё поліэфірны -- не поліўрэтанавы, як памылкова напісаў я вышэй. Ва ўсялякім разе, эпаксідка гэтак не смярдзіць. На цюбіку напісана па-польску "Цыянапан", але складнікі клею не паказаныя. Sidewinder, вы напісалі, што карысталіся эпаксідкаю і выказвалі пэўныя сумненні ў надзейнасці склейкі. Ёсць шэраг пластыкаў, з якімі ў эпаксідкі дрэнная адгезія; мне падалося, што ў дадзеным выпадку гэта той выпадак -- хаця, вядома, я не знаўца ў тэхналагічных тонкасцях...

Сёння завярнуў шруб: ішоў ён цяжка -- усё ж адчуваецца, што ўтулка знаходзіцца пад напружаннем, -- разок хрумснула пластмаса, але ўсё завярнулася як мае быць; пры моцным зацісканні ўтулка не выходзіць з гнязда. Што будзе далей, час пакажа...
Лявон
ЛА

Добавлено: Чт Июн 16, 2011 14:09    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

З красавіка толькі некалькі разоў зазіраў у тэлескоп... Розныя зямныя справы забіралі час па начох...

Учора было жаданне выехаць кудысь на адкрытае месца, каб паназіраць зацямрэнне Месяца, аднак -- не атрымалася. Назіраў са свайго падворка заключную фазу зацямрэння: Месяц выглянуў між хатаю суседа і дрэвам за падворкам. Толькі навёўся, Месяц накрыла хмара, і назіранні былі спыненыя. Тым ня меньш цешуся думкаю, што хоць неяк паўдзельнічаў у падзеі.

Пытанне з палярнай наладкаю мантыроўкі й прыёмамі назірання застаюцца для мяне актуальнымі. У другой палове ліпеня планую правесці пад Менскам даволі працяглы час, дык хацелася б выкарыстаць гэтую нагоду ды патрапіць на збор астраклубу, каб паказаць свой тэлескоп ды пачуць практычныя парады...
Smeshny
ЛА

Добавлено: Пн Авг 15, 2011 23:20    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

А где живёте то в Мостах, а то у меня тут родственники и пробуду тут до 29 августа может что-нибудь подскажу
Smeshny сейчас оффлайн  Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
Site Admin Deimos
hv
Site Admin

Благодарности: 79

Добавлено: Вт Авг 16, 2011 08:40    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Smeshny: пожалуйста, следите за пунктуацией. Проявите уважение к тем, кто будет читать то, что Вы пишите.

Профи-диванщик с опытом, есть диплом А4 в рамке.
Deimos сейчас оффлайн  Посмотреть профиль Отправить личное сообщение Посетить сайт автора
Лявон
ЛА

Добавлено: Вт Авг 16, 2011 12:01    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

>> А где живёте то в Мостах, а то у меня тут родственники и пробуду тут до 29 августа может что-нибудь подскажу

Дзякую за клопат. Жыву на Міхалоўцы... У дадзены момант знаходжуся ў Менску. У Мастох планую зьявіцца на наступным тыдні на дзень-два, але -- без тэлескопу. Раніца 29-га, мабыць, прыпадзе яшчэ на Астрафэст, куды я маюся завітацца разам са сваім апаратам. Паведамляю мой вэлкомаўскі тэлефон на ўсялякі выпадак: 604-18-29.
Лявон
ЛА

Добавлено: Вс Авг 28, 2011 23:10    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

У працяг сваех зацемкаў дылетанта заўважу, што наведванне Астрафэсту-2011 вельмі йстотна папоўніла мае веды і ўяўленні паводле астранамічнае практыкі. Пераканаўся, што падобныя мерапрыемствы вельмі патрэбныя тым, хто робіць у зорных назіраннях першыя крокі. Не памятаю, ці пісаў я тут на форуме пра асаблівасці набыцця і перадачы досведу -- калі паўтараюся, дык прашу прабачэння; проста, перачытваць усе старонкі няма часу і калорыяў.

Матэрыяльная каштоўнасць вопыту, на мой погляд, абумоўленая ягонай неверагоднай энергастратнасцю ў працэсе набыцця. Каб дасягнуць пэўнага эмпірычнага выніку, якіх-небудзь "кола" ці "рычага", часам патрабуюцца тысячагоддзі пошуку, працы і ахвяраванняў вялікае колькасці людзей. А маральная каштоўнасць вопыту бачыцца ў ягоных камулятыўных уласцівасцях: у перадачы, дзеля якой часам патрэбныя зусім невялікія вымогі -- адное слова, гук, жэст... Астрафэст-2011 мне гэтае яшчэ раз засведчыў: з ранняе вясны я не даваў рады знайсці зладнасць паміж палярнаю настройкаю мантыроўкі й маніпуляцыямі тэлескопам. Аднак, на Астрафэсце мне ўсё дацямна растлумачыў, мабыць, меньш як за хвіліну Руслан Завадзіч...

Увогуле, Астрафэст праз стасункі з астраномамі й назіраннямі за іх працаю даў шмат і практычных падказкаў, і тэарэтычных ведаў. Мне як пачаткоўцу ў астранамічнай справе гэтае мерапрыемства было вельмі карысным.
Лявон
ЛА

Добавлено: Сб Дек 10, 2011 21:38    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Штосьці, было, страціў пароль на форум; спрабаваў некалі аднавіць яго праз сэрвер, аднак нешта не спрацавала... Да таго ж чамусьці перасталі прыходзіць паведамленні паводле падпіскі. Аднак сёння, уважліва пашукаўшы пароль у архівах, з радасцю знайшоў запаветныя лічбы, дасланыя мне сэрверам пры рэгістрацыі...

Сённяшняе зацямрэнне Месяца, на шчасце, прапусціць не атрымалася. Неба ў Мастох а другой палове дня зацягнула хмарамі. Думалася, што пабачыць гэтую зьяву мне не выпадае, таму пачаў сачыць за ёй у "Стэларыюме". Аднак, неба выяснела ў заключнай фазе зацямрэння, і я скіраваўся да тэлескопа, які дзеля тэрмастабілізацыі вынес на двор яшчэ ўдзень. Назіранню заміналі дубы, што растуць за хатаю: скрозь галіны сачыць было даволі не зручна. Урэшце ўзяў бінокль: з ім весці Месяц было больш прыдатна, бо мелася большая свабода ў выбары месца для назірання. Увогуле, нягледзячы на пэўныя нестасоўнасці пры сённяшнім знаёмстве з зацямрэннем, настрой прыўзняўся праз адчуванне, што нейкім чынам атрымалася далучыцца да цікавай і захапляльнай зьявы.
Лявон
ЛА

Добавлено: Вс Янв 22, 2012 00:53    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Вось зажыўся нарэшце на зялёны лазер.

Жыць весялее... Толькі існуе пытанне. Забыўся на летніку насадныя ручкі для рэгулёўкі тэлескопу. Да ніжняга калёсіка можна прыстасавацца і без ручкі -- яно круціцца даволі лёгка, а вось верхні вінт рукою не павярнуць -- даводзіцца карыстацца абцугамі, што выклікае вялікія нязручнасці. Можа ёсць якісьці больш дзейсны выхад з праблемы?

Беластранэт_20120122_04.jpg
 Описание:
 Размер файла:  53.35 KB
 Просмотрено:  11914 раз(а)
 Беластранэт_20120122_04.jpg

Модератор Sidewinder
hv
Модератор

Добавлено: Вс Янв 22, 2012 19:01    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Можна зрабіць такую самому, няхай яна не будзе такой доўгай, як звычайная, але гэта можа быць неяк зручна.

Як зрабіць - тут можа быць многа варыянтаў. Ці ізаленты накруціць, ці што-небудзь з метала, ці з дрэва. Я б узяў кавалак дрэва, прасвідраваў бы дзве адтуліны перпендыкулярна, адной змясціў бы на ручку DEC тэлескопа, у другую які-небудзь болт, паразважыўшы, як ён будзе там трымацца. Гэты болт мае ўпірацца ў паглыбненне ў ручцы тэлескопа, і такім чынам кавалак дрэва, дошкі, можа замяніць забытую звычайную ручку. Але гэта толькі адзін з магчымых варыянтаў, які прыдумаўся толькі што.

www.visual.belastro.net
Прокат телескопов
Лявон
ЛА

Добавлено: Вс Янв 22, 2012 22:34    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Дзякуй за падказку. Сам бы ў гэтым кірунку не дапяў. Заўтра паспрабую што-небудзь змастачыць з дроту ды ізаленты.
Лявон
ЛА

Добавлено: Чт Мар 01, 2012 22:51    Заголовок сообщения: Ответить с цитатой

Будынак Менскага планетару заўсёды захапляў мяне сваімі незвычайнымі формамі: элементы візантыйскага стылю надавалі архітэктуры абрысы храму, што ў эпоху атэізму выглядала даволі нестандартна. Аднак пабываць унутры святыні давялося толькі 24 лютага гэтага года, дзе адбыліся астранамічныя Зімовыя сустрэчы. Змест астрахраму не расчараваў, а дадаў да касмалагічных і тэістычных матываў у архітэктурных формах пачуццё ўтульнасці і душэўнага камфорту. Сустракаліся ўжо знаёмыя твары. Кажуць, што астранамічная сінагога ў парку Горкага можа зрабіцца сталым месцам для рэгулярнага правядзення падобных сабантуеў... Некалькі здымкаў падзеі я выклаў на суседняй галінцы: http://www.forum.belastro.net/viewtopic.php?t=1322&postdays=0&postorder=asc&start=80.
Начать новую тему   Ответить на тему    Список форумов Форум @ BelAstro.Net -> Астрономические наблюдения Часовой пояс: GMT + 3
На страницу Пред.  1, 2, 3
Страница 3 из 3

Перейти: